مطالب عمومی

شوتینگ زباله چیست؟ و چه کاربردی دارد

شوتینگ زباله، سیستم موثر و کارآمدی است که جهت بیرون راندن زباله‌ها در برج‌ها و ساختمان های مسکونی چندین طبقه، بیمارستان‌ها، هتل‌ها و… مورد استفاده قرار می‌گیرد. یکی از مشکلات افراد ساکن در ساختمان‌ های مرتفع، مسئله خارج کردن کیسه های زباله بوده که برای حل آن، روش های زیادی پیشنهاد شده است؛ برای مثال، استفاده از آسانسور یا پایین آمدن تعداد پله زیاد که برای فرد ساکن بسیار آزار دهنده خواهد بود؛ تازه به شرطی که در بین راه، کیسه دچار پارگی نشود و بوی بد و آلودگی در تمامی فضای ساختمان پخش شود. بدیهی است که راه اندازی شوتینگ زباله ساختمان، بهترین و آسان ترین راه به منظور رهایی از شر زباله های بد بو و آلوده است. در ادامه همراه ما باشید تا مفصل به این موضوع بپردازیم که اصلا شوتینگ زباله چیست و چه کاربردی دارد؟

شوتینگ زباله و کاربرد آن

شوتینگ زباله که با نام سیستم شوت زباله هم شناخته می‌شود، از ۳ بخش اصلی کانال، دریچه‌ها و مخزن جمع آوری پسماندها تشکیل شده است. کانال شوت زباله هم ارتفاع با ساختمان بوده و معمولا با قطر بزرگی ساخته می‌شود؛ در هر طبقه از ساختمان، دریچه‌ای تعبیه شده که ساکنان ساختمان از طریق آنها، زباله های خود را به درون کانال می‌اندازند. جالب اینجاست کیسه های زباله بدون دخالت انسان و با کمک نیروی جاذبه زمین، به محل جمع آوری پسماندها یا همان کمپکتور در طبقه همکف هدایت می‌شوند. سیستم شوتینگ زباله، این امکان را برای افراد ساکن در ساختمان فراهم می‌کند تا در هر ساعتی از شبانه روز، زباله و پسماند های تولید شده خود را به محیط بیرون منتقل کرده و از انتشار انواع آلودگی جلوگیری کنند. برج‌ های مرتفع، ساختمان های مسکونی و اداری با تعداد طبقات زیاد، بیمارستان‌ها، هتل‌ها و… از جمله کاربرد های شوتینگ زباله هستند که هریک، شرایط کاربری مخصوص به خود را دارند.

مزایای شوتینگ زباله

خب تا اینجای متن به این موضوع اشاره شد که شوتینگ زباله چیست و چه کاربردی دارد. برای مثال شما یک ساختمان ۱۵ طبقه را در نظر بگیرید؛ اگر روزانه قرار باشد هر واحدی طی ۲۴ ساعت برای خارج کردن کیسه زباله خود از آسانسور استفاده کند، مصرف انرژی به حد چشمگیری افزایش یافته و نیاز تعمیر و سرویس های بیشتری خواهد داشت. از این رو، سیستم شوت زباله برای ساختمان طراحی شده که در ادامه با مهمترین مزایای استفاده از آن آشنا می‌شویم:

دفع آسان زباله: استفاده از شوتینگ زباله، مشکلاتی همچون پایین آمدن تعداد پله زیاد و پاره شدن کیسه در بین راه را به دنبال نخواهد داشت. ساکنان به راحتی دریچه برقی شوتینگ را باز کرده و زباله های خود از طریق آن به درون کانال هدایت می‌کنند؛ در نهایت هم با کمک نیروی جاذبه، به مخزن جمع آوری پسماندها واقع در طبقه همکف منتقل می‌شوند.

افزایش سطح بهداشت: ممکن است در هنگام انتقال زباله‌ها با آسانسور یا راه پله‌، شیرابه آن خارج شده یا کیسه دچار پارگی شود و کل فضای ساختمان را بوی بد و زننده فرا گیرد. سیستم شوتینگ زباله، روشی کاملا بهداشتی بوده که با جلوگیری از انتشار بوی بد و آلودگی، در حفظ سلامت افراد ساکن نقش بسزایی دارد.

صرفه جویی در مصرف انرژی: همانطور که گفته شد، استفاده روزانه تمامی افراد ساکن در ساختمان از آسانسور به منظور پایین آوردن کیسه های زباله، مصرف برق زیادی را به دنبال خواهد داشت و از طرفی، آسانسور نیاز به سرویس های دوره‌ای بیشتر خواهد بود. بنابراین، شوتینگ زباله بهترین راهکار جهت صرفه جویی در مصرف انرژی و هزینه‌ها است.

ممانعت از ورود حشرات: با وجود درپوش های محکمی که بر روی دریچه های شوتینگ زباله قرار می‌گیرد، هم از انتشار بوی بد جلوگیری شده و هم از ورود حشرات موذی به داخل ساختمان ممانعت می‌شود.

شوت زباله

انواع شوتینگ زباله

سیستم شوت زباله ساختمان در دو دسته داخلی و خارجی تقسیم بندی می‌شود:

شوتینگ داخلی: نصب شوتینگ زباله داخلی بسیار رایج بوده و به این معنی است که در هنگام ساخت و ساز، فضای مناسبی برای جانمایی کانال شوت زباله، دریچه‌ها و سایر اتصالات در نظر گرفته می‌شود و هیچ گونه ارتباطی با محیط بیرون ندارد.

شوتینگ خارجی: همانطور که از نامش پیداست، کانال شوتینگ در فضای بیرونی ساختمان ( درهنگام بهره برداری) نصب شده و تنها دریچه‌ها در داخل ساختمان تعبیه می‌شوند.

آیا نصب شوتینگ زباله هزینه بر است؟

در اینکه نصب سیستم شوتینگ زباله در ابتدا هزینه بر بوده و با توجه به طول ارتفاع ساختمان، شرایط سازه، جنس متریال مصرفی و اتصالات به کار رفته، ممکن است هزینه های قابل توجهی به دنبال داشته باشد، هیچ شکی نیست؛ اما این سیستم در طولانی مدت می‌تواند باعث صرفه جویی در زمان و هزینه جمع آوری زباله شود. از طرفی، سیستم شوت زباله منجر کاهش چشمگیر هزینه های مربوط به تعمیر و سرویس های دوره‌ای آسانسور خواهد شد. برای افزایش سطح بهداشت و راحتی ساکنان در دفع زباله، لازم است ساختمان خود را به شوتینگ زباله مجهز کنید.

معایب سیستم شوت زباله

انتشار بیماری: زمانی که مخزن جمع آوری زباله پر شد، باید در اسرع وقت عمل تخلیه صورت گیرد تا فضای کافی برای ورود پسماند های جدید وجود داشته باشد. در غیر این صورت اگر زباله‌ها به حال خود رها شوند، انواعی از باکتری‌ها و قارچ های بیماری انتشار یافته و سلامت افراد را تهدید می‌کنند.

دریچه شوتینگ زباله

افزایش خطر آتش سوزی: چنانچه دریچه های شوتینگ زباله کاملا بسته نشوند، هوا به درون کانال نفوذ پیدا کرده و امکان آتش سوزی وجود دارد؛ چرا که چربی درون کانال شوت زباله قابل اشتعال است.

سر و صدای زیاد: از دیگر معایب شوتینگ زباله که در سال های گذشته بسیار رایج بود، سر و صدای ناشی از انتقال زباله‌ها در کانال بود که افراد ساکن در ساختمان را آزرده خاطر می‌کرد.

شوتینگ زباله اتوماتیک

به لطف پیشرفت تکنولوژی، به تازگی سیستمی طراحی شده که بدون نیاز به حتی یک اپراتور، در خارج کردن کیسه های زباله و پسماندها به محیط بیرون از ساختمان کاربرد دارد. این سیستم که اصطلاحا با نام شوتینگ زباله تمام اتوماتیک شناخته می‌شود، طی یک برنامه منظم و زمانبندی شده مثلا هر ۲۴ یا ۴۸ ساعت، زباله‌های تولید شده واحدها را به مخزن جمع آوری پسماندها هدایت می‌کند. از طرفی، سیستم شستشوی شوتینگ اتومایتک به صورت خودکار، دیواره داخلی کانال را با هدف جلوگیری از بوی بد و آلودگی شستشو می‌دهد. جالبه بدانید دریچه شوتینگ زباله در این سیستم، کاملا برقی بوده و تنها در هنگام دفع پسماند باز خواهد شدو مجددا بسته می‌شود.

قیمت شوتینگ زباله

از جمله عوامل موثر بر قیمت شوتینگ زباله، می‎‌توان به طول کانال شوت زباله، جنس ورق مصرفی، تعداد دریچه، اتصالات به کار رفته و تجهیزات جانبی اشاره کرد. توصیه می‌شود ؛خوشبختانه امروزه بسیاری از آپارتمان‌ها، بیمارستان‌ها، هتل‌ها و… مجهز به شوتینگ زباله هستند و انتظار می‌رود نصب این سیستم ارزشمند، سال به سال رشد بیشتری داشته باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا