تجهیزات شبکه

آشنایی با تجهیزات شبکه اکتیو و پسیو 

در شبکه های کامپیوتری، دستگاه ها و ابزارهای مختلفی برای راه اندازی، نگهداری و تعمیر مورد نیاز است. تجهیزات شبکه طیف وسیعی از ابزارها هستند که همگی برای داشتن یک شبکه موثر و فعال مورد نیاز هستند. در ادامه با تجهیزات شبکه اکتیو و پسیو  آشنا می شویم. پس با یاب چی همراه باشید.

تجهیزات شبکه چیست؟

به مجموعه ابزارها و تجهیزاتی که برای راه اندازی شبکه کامپیوتری استفاده می شود، تجهیزات شبکه می گویند. دستگاه های شبکه یا سخت افزار شبکه، دستگاه های فیزیکی هستند که برای ارتباط و تعامل بین سخت افزار در یک شبکه کامپیوتری استفاده می شوند.

تجهیزات شبکه

انواع مختلفی از تجهیزات شبکه را می توان در مراکز داده ابری استفاده کرد. سرورها شامل کارت های رابط شبکه (NIC) هستند که برای ارائه پردازنده های سرور با پورت های اترنت خارجی استفاده می شوند. این NIC ها برای اتصال سرورها به سوئیچ های شبکه از طریق کابل های داده و تجهیزات فیبر نوری استفاده می شوند. اصطلاح سوئیچ معمولاً برای تجهیزاتی استفاده می شود که داده ها را با استفاده از اطلاعات هدر لایه ۲ ارسال می کند. گاهی اوقات، یک سوئیچ اترنت ممکن است به عنوان پل اترنت نیز شناخته شود، و این دو عبارت را می توان به جای هم استفاده کرد. اصطلاح روتر معمولاً برای تجهیزاتی استفاده می شود که داده ها را با استفاده از اطلاعات هدر لایه ۳ ارسال می کند. هر دو سوئیچ و روتر ممکن است در شبکه های بزرگ مرکز داده ابری استفاده شوند. در برخی موارد، سوئیچ های اترنت می توانند از مسیریابی لایه ۳ پشتیبانی کنند.

درحالت کلی و معمول این تجهیزات به دو دسته زیر دسته بندی می‌شوند:

  • تجهیزات فعال یا اکتیو (active network)
  • تجهیزات غیرفعال یا پسیو (passive network)

هر ابزار مورد استفاده و خرید تجهیزات شبکه اکتیو و پسیو  قرار گیرد. یعنی تجهیزات شبکه یا تجهیزات غیرفعال هستند یا تجهیزات فعال. در هر صورت اگر قصد خرید تجهیزات شبکه را دارید، دریافت این اطلاعات برای شما الزامی است.

تجهیزات شبکه اکتیو چیست؟

تجهیزاتی که برای انتقال اطلاعات و داده ها در شبکه نیاز به جریان الکتریکی دارند، تجهیزات اکتیو یا فعال نامیده می شوند. پس با توجه به تعریف فوق در شبکه کامپیوتری به قطعاتی که معمولاً به برق متصل هستند و در تولید، هدایت یا تقویت سیگنال نقش دارند و در اصطلاح به خودی خود فعالیت دارند، قطعات « فعال » یا Active می​‌گویند.

تعریف تخصصی تر از شبکه اکتیو

شبکه اکتیو، شبکه‌ای است که در آن گره‌ها برای انجام عملیات سفارشی روی پیام‌هایی که از گره عبور می‌کنند، برنامه ریزی شده‌اند. به عنوان مثال، یک گره می‌تواند برنامه ریزی یا سفارشی سازی شود تا اطلاعات را براساس درخواست یک کاربر شخصی اداره کند یا اطلاعات چند پخشی را متفاوت از بسته‌های دیگر اداره کند.
انتظار می‌رود، رویکردهای فعال شبکه به ویژه در شبکه‌های کاربران موبایل از اهمیت بالایی برخوردار باشند. “بسته‌های هوشمند” از زبان توصیف خود استفاده می‌کنند که اجازه می‌دهد انواع جدیدی از اطلاعات را درون یک بسته حمل و توسط گره‌ای کار کنند.

تجهیزات شبکه اکتیو و پسیو

آشنایی با تجهیزات شبکه، نوع Active

تجهیزات اکتیو یا فعال، تجهیزاتی هستند که برای استفاده از آن ها به اتصال جریان برق، نیاز مبرم خواهیم داشت.

در این دسته بندی تجهیزاتی مثل کارت شبکه، منبع تغذیه،POE Splitter، سوییچ، مودم و … جای دارند.

مودم (Modem)

مودم که در یک جمله مختصر، وظیفه تبدیل سیگنال های دیجیتال به آنالوگ در تلفن و بلعکس را دارد، یکی از منابع تجهیزاتی اکتیو یا فعال در شبکه است. در شبکه ها می توانید از هر نوع مودم با هر فناوری استفاده کنید اما در بیشتر کارگاه های شبکه، سازمان ها و ادارات و … از مودم نوع ADSL استفاده می کنند.

منبع تغذیه Power over Ethernet ) POE )

منبع تغذیه با نام های دیگر Injector و Coupler، یکی از فناوری های تجهیزات شبکه است که به قطعاتی که دارای پشتیبانی از فناوری POE هستند، قابلیت استفاده از برق از طریق همان کابل شبکه متصل را می دهد.

برای مثال سوییچ هایی که از این فناوری بهره گرفته اند می توانند برق تجهیزات دیگر مثل تلفن تحت شبکه، IP Camera ها و انواع آنتن های بی سیم را تحت پوش خود برای استفاده از جریان الکتریسیته قرار دهند.

POE Splitter

این ابزار قابلیت خیلی مهمی دارد. چرا که جریان الکتریسیته را از داده های موجود در کابل جدا می کند.

با استفاده از این تجهیزات شبکه، می توان قابلیت مصرف جریان انرژی برق از طریق کابل شبکه را، به تجهیزاتی که قابلیت پیش فرض پشتیبانی دارند اما هنوز از آن بی بهره اند، را داد.

سوییچ (Switch)

سوییچ دستگاهی است که گره های موجود در شبکه از نوع توپولوژی ستاره ای را، به یکدیگر متصل می کند.

برخی ازین درگاه های سوییچ که در انواع ۴_۸_۱۲_۲۴ و ۴۸ هستند، می توانند از قابلیت POE بهره مند شوند.

سوییچ انواع مختلف مدیریت شده و مدیریت نشده دارد.

در سوییچ مدیریت شده (managed Network Switch) می توانید تنظیماتی مثل ترافیک داده و مانیتورینگ شبکه را مدیریت کنید.

اما در نوع مدیریت نشده آن (unmanaged Network Switch)، شما نمی توانید تنظیمات سوییچ را تغییر دهید و در همان حالت تنظیمات پیش فرض خواهد ماند.

کارت شبکه (Network Interface Card)

کارت شبکه Lan Card یا Network Adaptor، رابط بین رایانه و محیط انتقال است. این قطعه در تمام سیستم ها، حضورش حیاتی است. چرا که سیستم ها برای اشتراک گذاری منابع سخت افزاری به کمک این قطعه احتیاج دارند.

کارت شبکه در دو نوع سیمی و بی سیم موجود است و بعضی از آن ها از قابلیت POE استفاده می کنند.

مسیر یاب (Router)

از مسیر یاب برای پیدا کردن بهترین و کارآمد ترین مسیر ممکن، برای ارسال و دریافت بسته های اطلاعاتی استفاده می شود.

روتر چه در بخش تجهیزات فیزیکی شبکه و چه در بخش نرم افزاری آن مهم است چرا که برخی از حملات سایبری با دزدیدن اطلاعات در مرحله گذر از آن و یا تغییر پک های اطلاعاتی و آلوده کردن سیستم ها انجام می شود.

Access Point ( نقطه دسترسی)

ارتباطات بین دستگاه های بی سیم با یکدیگر، اتصال شبکه های سیمی به بی سیم را فراهم می کند .

تجهیزات شبکه

تجهیزات شبکه پسیو چیست ؟

برخلاف تجهیزات شبکه اکتیو، این نوع تجهیزات بدون نیاز به توان الکتریکی برق قابلیت عملکردی دارند. تجهیزات پسیو Passive به مجموعه تجهیزاتی در شبکه اطلاق می‌شود که در واقع روی آن‌ها هیچ عملی انجام نمی‌پذیرد و فقط نقش زیرساختی جهت انتقال و عبور اطلاعات و دیتا را دارند.
اگر بخواهیم این تعریف را به صورت عامیانه‌تر بیان کنیم به این صورت است که تجهیزاتی که نیاز به جریان برق برای کارکرد خود ندارند جزء تجهیزات پسیو شبکه حساب می‌شوند. این ابزار لازمه ایجاد یک شبکه است.

رسانه انتقال در شبکه چه کابل مسی باشد و یا کابل فیبر نوری جزء تجهیزات پسیو شبکه محسوب می‌شوند.

آشنایی با تجهیزات شبکه، نوع Passive

تجهیزات پسیو یا غیرفعال، تجهیزاتی هستند که برای استفاده از آن ها به اتصالات جریان الکتریسیته نیاز نخواهیم داشت.

در این دسته بندی تجهیزاتی مثل: انواع کابل ها، انواع پوشش دهنده های کابل، انواع آچارها، تستر اتصال، رک و ابزار های وابسته به آن هستند.

کابل کواکسیال یا هم محور

کابل کواکسیال یا کواکس؛ یک نوع کابل متشکل از اجزای مختلف است که جریان الکتریسیته را منتقل می کند. کابل کواکسیال نوعی خط انتقال متمرکز است که نویز پذیری کمی دارد و اغلب مواقع جریان را با قدرت مخابره می کند.

از کابل کواکسیال می توان برای خطوط تلفن، کابل کشی برای پهنای باند اینترنت، تلویزیون و … استفاده نمود.

سوکت RJ45

از سوکت RJ45 برای تجهیز کابل برای اتصال به قطعات استفاده می شود.

در اتصال کابل به سوکت RJ45، دو نوع استاندارد وجود دارد که در آن بسته به نحوه اتصال و چیدمان رنگ های موجود درکابل ( کابل بهم تابیده) در سوکت، استاندار A و استاندارد B می گوییم.

شکل پایین تفاوت استاندارد A و B را کاملا واضح، مشخص می کند.

پچ کورد

به کابلی که مجهز به سوکت RJ45 است، (هر استانداردی) پچ کورد می گویند.

کابل فیبر نوری

کابل فیبر نوری یکی دیگر از انواع کابل های مصرفی در شبکه های کامپیوتری است چرا که با قطعه مرکزی این کابل که از شیشه است اطلاعات با سرعت زیادی در جریان خواهد بود.

ضریب شکست شیشه داخل کابل ( هسته شیشه ای) با اجزای بیرونی تر ( لایه بعدی؛ غلاف شیشه ای) آن متفاوت است. به خاطر همین اختلاف ضریب شکست در کابل فیبر نوری، اطلاعات ( خواه دیتا، صوت یا تصویر) از آن خارج نمی شود و سرعت و کیفیت داده در جریان را تضمین کرده؛ بالا می برد.

کابل زوج سیم به هم تابیده

کابل زوج سیم به هم تابیده ( Twisted Pair) که از رشته های مسی هشت تایی( چهار جفت سیم) تشکیل شده است یکی دیگر از کابل های مورد استفاده در شبکه ( خصوصا شبکه از نظر گستردگی نوع LAN ) است و بیشتر از این کابل برای تجهیز سوکت RJ45 استفاده می شود.

کیستون ( Keystone )

کیستون قطعه ای است که از آن برای ارتباط دهی کابل های مسی با دیگر تجهیزات موجود در شبکه استفاده می شود.

کیستون هم در پشتیبانی از انواع کابل ( کتگوری نوع کابل) و استاندارد ها متفاوت است.

رک ها

رک محفظه ای است که برای نگهداری و محافظت از تجهیزات شبکه و سرور ها استفاده می شود که در انواع اندازه های دیواری و ایستاده و چند یونیتی از بروز صدمه و اسیب های فیزیکی به تجهیزات وسرور ها بکار می رود.

اجزای یک رک شامل: خنک کننده ( تهویه هوای داخل رک و جلوگیری از داغ کردن و سوختن سیستم)، ماژول برق ( بالا بردن قابلیت تغذیه قطعات داخل رک از جریان برق)، دما سنج ( نمایشگر دیجیتالی دارد که پس از اندازه گیری دمای داخل رک علاوه بر اطلاع دادن به تکنسین شبکه، فن های خنک کننده را نیز روشن می کند)، سینی ( اجزای مختلف داخلی رک مانند سرور و روتر را از هم دیگر جدا می کند) و پچ پنل که با درگاه های ۲۴ یا ۴۸ تایی به گره های متصل به سوییچ قابلیت استفاده از ماژول های برق را میدهد و در دو نوع کیستون نصب شده و نصب نشده متفاوت است.


سوالات متداول

✔ تجهیزات شبکه چیست؟

به مجموعه ابزارها و تجهیزاتی که برای راه اندازی شبکه کامپیوتری استفاده می شود، تجهیزات شبکه می گویند.

تجهیزات شبکه به چند دسته تقسیم می شود؟

درحالت کلی و معمول این تجهیزات به دو دسته زیر دسته بندی می‌شوند: ۱-تجهیزات فعال یا اکتیو (active network) 2-تجهیزات غیرفعال یا پسیو (passive network)

تجهیزات فعال یا اکتیو (active network) چیست؟

تجهیزاتی که برای انتقال اطلاعات و داده ها در شبکه نیاز به جریان الکتریکی دارند، تجهیزات اکتیو یا فعال نامیده می شوند.

تجهیزات غیرفعال یا پسیو (passive network) چیست؟

برخلاف تجهیزات شبکه اکتیو، این نوع تجهیزات بدون نیاز به توان الکتریکی برق قابلیت عملکردی دارند. تجهیزات پسیو Passive به مجموعه تجهیزاتی در شبکه اطلاق می‌شود که در واقع روی آن‌ها هیچ عملی انجام نمی‌پذیرد و فقط نقش زیرساختی جهت انتقال و عبور اطلاعات و دیتا را دارند.

 

نوشته های مشابه

۲ دیدگاه

  1. سلام ، واقعا شبکه و تجهیزات شبکه خیلی پیچیده هستش .
    میخواستم رشته مو شبکه انتخاب کنم تحقیق کردم دیدم برای خانوم مناسب نیست متاسفانه
    رشته مهندسی کامپیوتر انتخاب کردم .

    1. سلام نگار عزیز ،
      بله درسته شبکه یک رشته مهندسی پیچیده هستش و البته با درامد عالی
      رشته مهندسی کامپیوتر هم خیلی عالی ، موفق باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا