تجهیزات شبکه

تجهیزات شبکه چیست؟ و معرفی انواع تجهیزات شبکه

امروزه به دلیل استفاده گسترده از اینترنت و شبکه در جامعه امروزی، معمولا اکثر افراد از شبکه استفاده می کنند. اما سوالی که پیش می آید این است که شبکه و تجهیزات شبکه چیست و چند نوع است؟ ابزارهای مورد نیاز برای راه اندازی شبکه چیست؟ هنگام خرید یک کامپیوتر جدید، اولین کاری که احتمالاً سعی می کنید انجام دهید اتصال به اینترنت است. برای انجام این کار، یک اتصال به روتر یا مودم خود برقرار می کنید که داده ها را از اینترنت دریافت می کند و سپس آن را به رایانه منتقل می کند. حال از این تعریف می خواهیم به تعریف شبکه و در نهایت خرید تجهیزات شبکه برسیم که ارتباط مستقیمی با این موضوع دارد پس در ادامه همراه یاب چی باشید.

شبکه (Network) چیست ؟

به طور کلی به مجموعه ای از کامپیوترها، نرم افزارها و سخت افزارها که به هم متصل هستند و باعث ایجاد ارتباط کاربران با یکدیگر می شوند شبکه می گویند. در فناوری اطلاعات، شبکه به عنوان اتصال حداقل دو سیستم کامپیوتری از طریق کابل یا اتصال بی سیم تعریف می شود. ساده ترین شبکه ترکیبی از دو کامپیوتر است که توسط یک کابل به هم متصل شده اند. به این نوع شبکه، شبکه همتا به همتا می گویند. در این شبکه سلسله مراتبی وجود ندارد و هر دو عضو شبکه از امتیازات یکسانی برخوردارند. هر رایانه به داده های دستگاه دیگر دسترسی دارد و می تواند منابعی مانند فضای دیسک، برنامه ها یا دستگاه های جانبی (چاپگرها و غیره) را به اشتراک بگذارد.

تجهیزات شبکه

مزایای استفاده از شبکه چیست ؟

  • استفاده از شبکه و خرید تجهیزات شبکه موجب استفاده از منابع مشترک اعم از اطلاعات، سخت افزار و نرم افزار می‌شود.
  • استفاده از شبکه موجب حذف محدودیت‌های جغرافیایی می‌شود.
  • از مزایای استفاده از شبکه می‌توان به تبادل سریع‌تر و دقیق‌تر اطلاعات اشاره کرد.
  • استفاده از شبکه سبب صرفه جویی در هزینه‌ها اعم از هزینه‌های مالی و زمانی و منبعی می‌شود.
  • موضوع دیگری که در استفاده از شبکه بسیار مهم است، مسئله افزایش امنیت است.
  • ارتباط و در دسترس بودن داده‌ها را افزایش می‌دهد.
  • امکان اشتراک گذاری منابع و داده‌ها را فراهم کرده و این فرآیند را ساده‌تر می‌کند.
  • بسیار انعطاف‌پذیر بوده و قابلیت بیشتر کارهای درون شبکه‌ای را دارد.
  • از نظر هزینه‌ای، مناسب و معقول است.
  • ظرفیت ذخیره سازی را افزایش می‌دهد.

البته که قطعا معایبی به همراه دارد اما مزایای آن بر معایبش برتری داشته و بیشتر است. پس ارزش استفاده و به کار بردن را دارد.

تجهیزات شبکه

تجهیزات شبکه چیست؟

امروزه شبکه‌های رایانه‌ای در سازمان‌ها و مؤسسات بزرگ و کوچک به‌قدری توسعه یافته‌اند که چنان با فعالیت‌های روزمره تعداد زیادی از کاربران عجین شده‌اند که تصور سازمانی بدون شبکه و تجهیزات رایانه‌ای مناسب غیرممکن است.

از این رو شبکه ها، خدمات و تجهیزاتی که از طریق آنها خدمات به کاربران ارائه می شود به موضوعی مهم تبدیل شده اند. سازمان های جدید به دنبال ایجاد شبکه هایی با عملکرد مناسب و بستری قوی هستند و سازمان های قدیمی به دنبال ارتقا یا بهینه سازی شبکه ها و تجهیزات موجود خود هستند.

انواع تجهیزات شبکه

به طور کلی تجهیزات شبکه به دو بخش تقسیم می شوند که از آنها می توان با نام تجهیزات اکتیو (فعال) و تجهیزات پسیو (غیرفعال) یاد کرد. برای استفاده از تجهیزات اکتیو نیاز به برق می باشد در صورتی که تجهیزات پسیو نیاز به منبع برق ندارند. برای مثال به تجهیزاتی مانند رادیو وایرلس، روتر، سوئیچ و غیره تجهیزات اکتیو گفته می شود و به تجهیزاتی از قبیل کابل، کانکتور، داکت، سوکت و غیره تجهیزات پسیو گفته می شود.

رادیو وایرلس

از رادیو وایرلس برای ارتباطات بی سیم نقطه به نقطه یا یک نقطه به چند نقطه استفاده می شود که شامل انواع برند و مدل های متفاوت با کارایی، قدرت و قیمت متفاوت می باشد. از این رادیوها می توان بسته به نوع در فواصل چند ده متری تا چند ده کیلومتری استفاده کرد.

اکسس پوینت

به طور کلی از اکسس پوینت ها برای انتقال اینترنت یا دیتا از روی شبکه کابلی به شبکه بی سیم استفاده می شود که با توجه به نوع کاربری در مدل های داخلی و بیرونی دسته بندی می شوند.

روتر

روتر یا مسیریاب یکی از عناصر اصلی در بدنه شبکه های متوسط و بزرگ می باشد که با توجه به نیاز و پیکربندی شبکه، مدیر شبکه نوع آن را مشخص می کند و همانطور که از نام آن پیداست وظیفه مسیریابی در شبکه را ایفا می کند.

سوئیچ

از سوئیچ در شبکه استفاده های متفاوتی می شود ولی به صورت اصلی برای اشتراک چندین دستگاه در یک شبکه مورد استفاده قرار می گیرند و با توجه به نیاز ادمین شبکه دارای انواع مدل های متفاوتی می باشد.

آنتن

برای ارسال و دریافت سیگنال رادیو یا اکسس پوینت ها نیاز به آنتن می باشد. این آنتن ها به شکل های متفاوتی نظیر دیش، مشبک، امنی در اندازه های متفاوت بسته به پروژه انتخاب می شوند.

تلفن تحت شبکه

تلفن تحت شبکه همانطور که از نام این محصول پیداست از تلفن های تحت شبکه یا به اصطلاح تلفن های IP برای ارتباطات صوتی و تصویری که بر پایه شبکه می باشد استفاده می شود و با توجه به رده سازمانی کاربر دارای تنوع و کارایی های متفاوتی است.

گیت وی ویپ

از گیت وی ویپ برای تبدیل سیگنال های آنالوگ به دیجیتال یا بالعکس (دیجیتال به آنالوگ) استفاده می شود. این نوع مبدل ها به انتخاب مدیر شبکه و با توجه به اندازه سازمان مشخص می شود.

کابل شبکه

از کابل شبکه برای اتصالات فیزیکی یا کابلی انواع تجهیزات شبکه استفاده می شود. کابل شبکه با توجه به مکان استفاده دارای مشخصات و کیفیت های متفاوتی می باشد که اصلی ترین آن استفاده بیرونی یا داخلی و کیفیت مس بکار رفته در آن می باشد.

کابل فیبرنوری

از کابل فیبرنوری مانند کابل شبکه برای اتصالات فیزیکی یا کابلی انواع تجهیزات شبکه که از فیبرنوری پشتیبانی می کنند استفاده می شود. فیبرنوری به مراتب از کابل مسی کیفیت و پایداری بیشتری دارد.

کابل کواکسیال

در حال حاضر کابل کواکسیال برای استفاده در شبکه کامپیوتری منسوخ شده و صرفا در ارتباطات کابلی تلویزیون یا دوربین های مداربسته استفاده می شود.

رک

از رک برای قراردادن انواع تجهیزاتی نظیر روتر، سوئیچ، دستگاه ضبط تصویر و غیره استفاده می شود و با توجه به نیاز سازمان در عمق و ارتفاع های مختلف قابل تهیه می باشد.

دکل مهاری

از دکل سه وجهی برای قرار دادن انواع رادیوهای وایرلس، آنتن و در بعضی مواقع دوربین های مداربسته استفاده می شود که با توجه به نیاز از ۳ متر شروع شده و تا چند ده متر ادامه خواهد یافت.

داکت و ترانک

از داکت و ترانک برای آرایش، زیبایی فضا و محافظت از مسیر کابل کشی در محیط استفاده می شود که شامل انواع سایز و طرح های متفاوت می باشد.

اتصالات شبکه

به دلیل گستردگی این بخش نام بردن همه محصولات این شاخه امکان پذیر نیست ولی به طور کلی می توان به PoE، آداپتور، پیگتیل، سوکت، کیستون، پچ پنل، مبدل و غیره اشاره کرد.

تجهیزات شبکه اکتیو چیست؟

به تجهیزاتی که برای انتقال اطلاعات و دیتا در شبکه به جریان الکتریکی برق نیاز دارند، تجهیزات اکتیو یا فعال گفته می‌شود. پس طبق تعریف فوق در یک شبکه کامپیوتری به قطعاتی که معمولاً به برق متصل شده و در تولید، هدایت و یا تقویت سیگنال‌ها نقش دارند و در اصطلاح به خودی خود فعالیت دارند، قطعات « فعال » یا Active می​‌گویند.

تعریف تخصصی تر از شبکه اکتیو

شبکه اکتیو، شبکه‌ای است که در آن گره‌ها برای انجام عملیات سفارشی روی پیام‌هایی که از گره عبور می‌کنند، برنامه ریزی شده‌اند. به عنوان مثال، یک گره می‌تواند برنامه ریزی یا سفارشی سازی شود تا اطلاعات را براساس درخواست یک کاربر شخصی اداره کند یا اطلاعات چند پخشی را متفاوت از بسته‌های دیگر اداره کند.
انتظار می‌رود، رویکردهای فعال شبکه به ویژه در شبکه‌های کاربران موبایل از اهمیت بالایی برخوردار باشند. “بسته‌های هوشمند” از زبان توصیف خود استفاده می‌کنند که اجازه می‌دهد انواع جدیدی از اطلاعات را درون یک بسته حمل و توسط گره‌ای کار کنند.

تجهیزات شبکه پسیو چیست ؟

برخلاف تجهیزات شبکه اکتیو، این نوع تجهیزات بدون نیاز به توان الکتریکی برق قابلیت عملکردی دارند. تجهیزات پسیو Passive به مجموعه تجهیزاتی در شبکه اطلاق می‌شود که در واقع روی آن‌ها هیچ عملی انجام نمی‌پذیرد و فقط نقش زیرساختی جهت انتقال و عبور اطلاعات و دیتا را دارند.
اگر بخواهیم این تعریف را به صورت عامیانه‌تر بیان کنیم به این صورت است که تجهیزاتی که نیاز به جریان برق برای کارکرد خود ندارند جزء تجهیزات پسیو شبکه حساب می‌شوند. این ابزار لازمه ایجاد یک شبکه است.

رسانه انتقال در شبکه چه کابل مسی باشد و یا کابل فیبر نوری جزء تجهیزات پسیو شبکه محسوب می‌شوند.

تجهیزات شبکه

راهنمای خرید تجهیزات شبکه

اکثر افرادی که قصد خرید تجهیزات شبکه را دارند، هنگام انتخاب گزینه با کیفیت، دچار سردرگمی می‌شوند و نمی‌توانند خرید مناسبی داشته باشند. بر همین اساس، ما سعی داریم در ادامه یک راهنمای خرید تجهیزات شبکه به شما ارائه دهیم تا بتوانید با کمک گرفتن از آن، بهترین انتخاب‌ها را داشته باشید.

  • هاب و سوئیچ به‌ عنوان اصلی ترین تجهیزات شبکه شناخته شده‌اند و خرید آن‌ها به‌ صورت مرغوب اهمیت زیادی دارد. بنابراین سعی کنید کارکرد هر کدام را به‌ خوبی مورد بررسی قرار دهید و از عملکرد صحیح‌شان اطمینان حاصل نمایید.
  • به طور معمول شما باید با توجه به تعداد کاربرانی که قرار است از شبکه استفاده کنند، تعداد پورت مناسب را انتخاب نمایید. برای بررسی این موضوع بهتر است با کارشناسان این حوزه مشورت کنید.
  • حین انتخاب کردن تجهیزات شبکه به قابلیت‌های کنترلی دستگاه دقت کافی داشته باشید، زیرا سوئیچ‌ها قابلیت‌های کنترلی متفاوتی دارند و شما باید براساس نیاز و همچنین بودجه‌تان، مناسب‌ترین گزینه را پیدا کنید.
  • سرعت سوئیچ و هاب نیز از اهمیت بالایی برخوردار هستند که نباید آنها را نادیده گرفت. در اصل باید دستگاهی را خریداری نمایید که سرعت‌های بالای شبکه را به‌ راحتی ساپورت کند.
  • موقع خرید روتر حتما به فرکانس باند توجه داشته باشید و سراغ باندهایی بروید که با شبکه شما متناسب هستند. به طور کلی برای یک شبکه بزرگ به باندهای ۵ گیگاهرتزی و برای یک شبکه کوچک، به باندهای ۲.۴ گیگاهرتزی نیاز خواهید داشت.
  • سرعت روترها را با دقت بالا در نظر بگیرید و موقع خرید تجهیزات شبکه حتما از داشتن امنیت آن‌ها نیز مطمئن شوید.
  • کابل‌های شبکه و پچ کورد به‌ طور کلی اسکلت شبکه را تشکیل می‌دهند و از این جهت باید به‌ درستی آن‌ها را انتخاب نمایید. توجه داشته باشید انتخاب کابل بی‌کیفیت و نامناسب، در عملکرد تمام شبکه اختلال ایجاد می‌کند و ممکن است باعث ایجاد برخی مشکلات شود.
  • یکی دیگر از مهم‌ ترین نکاتی که باید حتما موقع خرید کابل شبکه به آن‌ ها توجه داشته باشید، جنس هسته کابل شبکه است. کابل‌های مسی به‌ عنوان بهترین نوع کابل شبکه از لحاظ طول انتقال اطلاعات و کیفیت شناخته شده‌اند و می‌توانند به راه‌اندازی شبکه‌ای عالی به شما بسیار کمک کنند.
  • حتما اندازه کابل‌ها را در نظر بگیرید و سراغ کابل‌هایی که بیش‌ از حد بلند یا بیش‌ از حد کوتاه هستند، نروید.
  • توجه داشته باشید برخی کابل‌ها دارای عایق حرارتی هستند و برای کابل‌ کشی در مناطق گرم می‌توانند بسیار مناسب باشند.
  • جنس روکش کابل هم اهمیت زیادی دارد و اگر می‌خواهید که در مدت‌ زمانی سریع دچار فرسودگی و آسیب نشوند، باید سراغ گزینه‌هایی با کیفیت عالی بروید.
  • کسانی که برای خرید تجهیزات شبکه بدون آگاهی اقدام می‌کنند، در مدت‌ زمانی کوتاه دچار پشیمانی خواهند شد. به‌ همین دلیل تحت هیچ شرایطی نسبت‌ به جنس پچ کورد بی‌توجه نباشید و از گزینه‌هایی که دارای بدنه فلزی هستند، بهره بگیرید تا در محیط‌های نامساعد با شرایط محیطی مرطوب، صدمه نبینند.
  • ظرفیت، مقاومت، دوام و کیفیت ترانکینگ یا داکت را هم در نظر بگیرید و موقع خرید آنها را چک کنید.
  • بیشتر سراغ رک‌های فن دار بروید تا تجهیزات داخل آن هنگام کار خیلی داغ نشوند و شما هم بتوانید بدون محدودیت از داده‌های شبکه استفاده کنید و خیلی راحت اطلاعات خود را انتقال دهید.
  • هر کدام از تجهیزات شبکه دارای ویژگی‌های خاص مربوط به خود هستند و شما باید جنس قطعات داخلی و بدنه آن‌ها را به‌ طور جداگانه بررسی نمایید و متناسب با محل مورد نظر یا شبکه‌تان آن‌ها را انتخاب کنید.
  • قبل از این که اقدام به خرید این تجهیزات کنید، به خوبی با ویژگی‌های هر کدام از تجهیزات مورد نیاز شبکه آشنا شوید و سپس تصمیم نهایی‌تان را بگیرید.
  • در صورتی که تجربه کافی برای خرید تجهیزات شبکه را ندارید، توصیه می‌شود بدون آگاهی اقدام به تهیه کردن لوازم مختلف نکنید و حتما از افراد باتجربه در این زمینه بخواهید تا شما را راهنمایی کنند.
  • برای خرید تجهیزات پسیو یا اکتیو نباید به صورت خودسرانه عمل کنید زیرا همان طور که گفته شد، هر کدام از این تجهیزات، دارای عملکرد مختلفی هستند و برای کاری طراحی شده‌اند.
  • از دیگر نکات مهمی که بهتر است آن را نادیده نگیرید، انتخاب مراکز معتبر برای خرید است. از این رو سعی کنید برای خرید، سراغ مراکزی که از اعتبار کافی برخوردار نیستند نروید.
  • برای خرید کابل‌های فیبر نوری از گزینه‌هایی که دوام بالایی دارند، بهره بگیرید زیرا این کابل‌ها نقش مفیدی در شبکه دارند و در صورتی که نتوانند به خوبی وظیفه خود را انجام دهند، ممکن است با مشکل مواجه شوید.

سوالات متداول

شبکه چیست ؟

شبکه در لغت، به گروهی از افراد و یا اشیاء گفته می‌‌شود که قادر به اشتراک‌گذاری اطلاعات به شکل معناداری با یکدیگر هستند. در مفاهیم فناوری اطلاعات، به “شبکه های کامپیوتری” و یا “شبکه دیتا” به اختصار “شبکه” گفته می‌شود، به این معنی که کامپیوترها، ابزار و اشیایی هستند که اطلاعات را به شکل قابل فهم به اشتراک می‌‎گذارند.

تجهیزات شبکه چیست؟

تجهیزات شبکه همه آن چیزی است که برای راه اندازی یک شبکه رایانه‌ای نیاز است. امروزه شبکه و تجهیزات وابسته به آن در سازمان ها و نهاد های بزرگ و کوچک ، جایگاه خاص و ویژه ای دارد. هر سازمان و اداره باید شبکه هایی با کارایی مناسب و بستر قوی برای خود راه اندازی کنند تا بتوانند حداکثر استفاده از سیستم شبکه را داشته باشد.

به طور کلی تجهیزات شبکه به چند بخش تقسیم می شوند؟

به طور کلی تجهیزات شبکه به دو بخش تقسیم می شوند که از آنها می توان با نام تجهیزات اکتیو (فعال) و تجهیزات پسیو (غیرفعال) یاد کرد. برای استفاده از تجهیزات اکتیو نیاز به برق می باشد در صورتی که تجهیزات پسیو نیاز به منبع برق ندارند.

نوشته های مشابه

۲ دیدگاه

    1. سلام زمانی اصل عزیز,
      چشم مقاله ای درباره تجهیزات فعال یا اکتیو (active network) و تجهیزات غیرفعال یا پسیو (passive network) تهیه خواهیم کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا