دوربین مداربسته تحت شبکه یا IP

با وجود یک فضای مجازی به نام اینترنت و گسترش روز افزون این بستر مجازی و با دسترسی آسان کاربران به این فناوری باعث شد تا نسل جدیدی از دوربین مداربسته تحت شبکه یا IP (Internet Protocol Camera) بوجود آیند.
در ادامه مقاله به طور کامل به این سوال که دوربین مداربسته تحت شبکه چیست پاسخ خواهیم داد و نحوه عملکرد آن را بررسی خواهیم کرد. پس با یاب چی همراه باشید.
دوربین مداربسته تحت شبکه چیست؟
دوربین مداربسته تحت شبکه یا دوربین مداربسته IP (Internet Protocol Camera) به دوربینی گفته میشود که برای نظارت و کنترل اموال افراد، از طریق اتصال شبکه محلی راه اندازی و شروع به کار میکند. ارسال و دریافت فیلم در دوربین ip از طریق اینترنت یا شبکه محلی LAN انجام میشود.
با نصب دوربین تحت شبکه از بالاترین کیفیت تصویر برخوردار خواهید شد و می توانید از قابلیت های پیشرفته پردازش تصویر مانند تشخیص چهره، تشخیص پلاک و … استفاده کنید. اساس کار این دوربین ها یک بستر شبکه است و اطلاعات را از طریق کابل شبکه انتقال می دهند. دوربین مداربسته تحت شبکه یک راه حل امنیتی جامع است و بر روی پلت فرم شبکه اجرا می شود. این دوربین ها را می توان به عنوان یک راه حل موقت یا دائمی استفاده کرد و در صورت نیاز می توان آنها را جابجا کرد.
تاریخچه دوربین تحت شبکه
در گذشته تنها از دوربین های مداربسته آنالوگ در سیستم های امنیتی استفاده می شد، اما امروزه تطبیق پذیری دوربین های مداربسته تحت شبکه از نظر کدگذاری، کیفیت تصویر و بسیاری موارد دیگر باعث شده است تا جایگزین مناسبی برای دوربین های آنالوگ در بازار باشند. . در حال حاضر دوربین های مداربسته تحت شبکه 0.3 تا 29 مگاپیکسلی در بازار تجهیزات امنیتی جهانی وجود دارد.
این دوربین ها اولین بار در سال 1996 توسط Axis به بازار عرضه شد. تمامی سازندگان شبکه های دوربین مدار بسته از پروتکل های مخصوص به خود استفاده می کنند. به همین دلیل استفاده همزمان از این دوربین ها تنها در صورت ارائه فناوری Onvif برای دوربین ها امکان پذیر است.
به سرعت می توان این دوربین ها را از نظر ضبط و ذخیره تصاویر به دو دسته تقسیم کرد. دسته اول دوربین هایی هستند که قطعا برای ذخیره تصاویر به سیستم مرکزی (NVR) نیاز دارند، اما برخی از این دوربین ها دارای رم هستند و می توانند ذخیره کنند. تصاویر در رم خود بدون نیاز به NVR.
زمانی که این دوربین برای اولین بار وارد بازار شد، به دلیل پهنای باند کم اینترنت در سراسر جهان، تاخیر زیادی در ضبط وجود داشت، اما با گذشت زمان و افزایش سرعت اینترنت، دنیا این مشکل کم و بیش از بین رفته است. .
انواع دوربین مداربسته تحت شبکه
دوربین مداربسته ip انواع مختلفی دارد که در ادامه آنها را نام میبریم.
دوربین مداربسته تحت شبکه PTZ یا اسپید دام
دوربین تحت شبکه PTZ همان دوربین پیشرفتهای است که شما میتوانید نظارت دقیق و کنترل صددرصدی بر اموال و اماکنتان را از طریق آن داشته باشید. به کمک این دوربین شما میتوانید از راه دور تصویر را زوم کنید و زاویه آن را تغییر دهید تا دید بهتری از محل قرارگیری دوربین داشته باشید.
این دوربین ip معمولاً برای فضای باز و وسیع استفاده میشود و قابلیت نظارت دقیق بر محیط را به شما ارائه میدهد.
دوربین مداربسته ip ثابت (نامتحرک)
این نوع از دوربین مداربسته تحت شبکه، فقط نقطهای که در آن متصل میشود و زاویهای که برای آن تنظیم میشود را ارائه میکند. معمولاً از این دوربین برای فضای داخل و بیرون از خانه استفاده میشود. اگر فروشگاه خردهفروشی دارید یا قصد نصب دوربین مداربسته تحت شبکه در ادارهای را دارید، این نوع از دوربین میتواند کار شما را راه بیاندازد.
دوربین مداربسته تحت شبکه POE و POE پلاس
دوربین های تحت شبکه POE از کابل Ethernet (معمولاً Cat 6 یا Cat 5) همزمان برای انتقال الکتریسیته و داده استفاده میکنند. در نتیجه از تعداد سختافزارها و کابلهای مورد نیاز برای انتقال الکتریسیته و داده به صورت جداگانه کاسته میشود. این یعنی هزینه و تعمیرات کمتری برای این دسته از دوربینها نسبت به نوع قدیمی و سنتیشان در نظر گرفته میشود.
تفاوت بین دوربینهای مداربسته POE و POE پلاس در مقدار الکتریسیتهای است که میتوانند حمل کنند. سیستمهای POE استاندارد تا 15 وات الکتریسیته را حمل میکنند و دوربینهای POE پلاس قابلیت حمل بیش از 30 وات الکتریسیته را دارند. POE پلاسها بیشتر برای سیستمهای قوی و بسیار باکیفیت و مهم استفاده میشوند.
دوربین مداربسته تحت شبکه wireless
دوربین مداربسته تحت شبکه Wireless به کمک یک مودم اینترنت کار میکند و تصاویر را به حافظه محلی دوربین یا حافظه ابری (Cloud-based storage) میرساند. معمولاً از این دوربینها برای خانههای کوچک استفاده میشود، اما برای محیطهای بزرگ، استفاده از این نوع دوربین مداربسته، توصیه نمیشود.
انواع دوربین مداربسته با دستهبندی دیگری هم تقسیم میشود که در ادامه نام میبریم.
دوربین مداربسته دام Dome
دوربین مداربسته دام Dome را معمولاً در اماکن اداری و مسکونی مسقف نصب و استفاده میکنند. کیفیت تصویر دوربین دام معمولا متوسط است و قیمت مناسب آن باعث پرطرفدار شدنش شده است.
لنز دوربینهای دام معمولا به صورت ثابت و در برخی موارد به صورت متغییر است. جنس این دوربینها از پلاستیک و فلز است.
در برخی از دوربینهای دام، میکروفن و اسپیکر داخلی روی دوربین وجود دارد که برای ضبط صدا و یا عمل پیجینگ بهکار گرفته میشود.
دوربین مداربسته بولت Bullet
از دوربین مداربسته بولت معمولاً در فضای باز استفاده میشود. این نوع از دوربین مداربسته دارای لنز ثابت و در برخی مدلها لنز متغیر یا وریفوکال است. از دوربین بولت به دلیل محفظه فلزی که دارد میتوان در هر شرایط محیطی و آبوهوایی استفاده کرد.
اگر تصمیم دارید که دوربین بولت بخرید، باید به این نکته توجه کنید که باید به اندازه فاصله کانونی لنز براساس محیطی که قرار است دوربین را در آن نصب و استفاده کنید، توجه داشته باشید. در واقع هر چه که فاصله کانونی لنز بیشتر باشد، زاویه دید کمتر و فاصله بیشتر و هر چقدر فاصله کانونی کمتر باشد، زاویه بیشتر و فاصله کمتری را میتوانید داشته باشید.
دوربین مداربسته باکس Box
اگر به دنبال دوربین مداربسته تحت شبکه با کیفیت تصویر متوسط رو به بالا هستید، دوربین باکس box مناسب شما است. معمولاً دوربینهای باکس بدون لنز هستند و با توجه به محیطی که قرار است در آن نصب شود و کاربرد مورد انتظار آن، لنز متناسب برای آن هم باید انتخاب شود.
از دوربین باکس معمولا در فضای داخلی استفاده میشود و در صورت نیاز به نصب آن در فضای باز میتوان با قرار دادن آن در یک کاور فلزی از آن استفاده کرد.
نکته مهم این است که دوربینهای باکس فاقد قابلیت دید در شب هستند که در صورت نیاز میتوان از LEDهای مادون قرمز جداگانه برای روشنایی دید در شب برای آن استفاده کرد.
مزایای دوربین مداربسته تحت شبکه
کیفیت بالای تصاویر
بزرگترین مزیت دوربین مداربسته تحت شبکه کیفیت تصویر بالای آن است. اخیرا دوربین های تحت شبکه با رزولوشن 4K و 8K نیز در حال تولید هستند و تحول بزرگی در بازار دوربین های مدار بسته محسوب می شوند.
قابلیتهای هوشمند
دسترسی راحت به تصاویر
معایب دوربین مداربسته تحت شبکه
دوربین های مداربسته تحت شبکه در مقایسه با دوربین های آنالوگ و توربو اچ دی بسیار گران هستند. البته دلیل گران بودن این دوربین ها این است که این دوربین ها قابلیت پردازش و ذخیره تصاویر را در خود دوربین دارند.
این دوربین ها (دوربین های نظارتی تحت شبکه) علاوه بر انتقال تصاویر از طریق IP، قابلیت نمایش تصاویر از طریق سرورهای اختصاصی خود با قابلیت p2p را نیز دارند.
یک دوربین شبکه داده ها را از طریق یک شبکه عمومی منتقل می کند و می تواند توسط هکرها مورد حمله قرار گیرد، برخلاف دوربین های turbo HD که این تصاویر را از طریق کابل و شبکه خصوصی منتقل می کنند.
اجزای اصلی سیستم مدار بسته تحت شبکه
دستگاه ضبط کننده ان وی آر (nvr) : این دستگاه سرور مرکزی سیستم مدار بسته تحت شبکه می باشد . وظیفه ی اصلی این دستگاه این است که تصاویر را دریافت کرده ، ضبط می کند و سپس با استفاده از یک نمایشگر ، نمایش می دهد .
دوربین مداربسته تحت شبکه : دوربین مدار بسته تحت شبکه در واقع وظیفه ی تصویر برداری و تولید تصاویر دیجیتال را بر عهده دارد . دوربین های مدار بسته تحت شبکه با استفاده از کابل شبکه به دستگاه ان وی آر متصل می شوند .
هارد دیسک : هارد درون دستگاه ان وی آر نصب می شود و وظیفه ی اصلی آن ذخیره ی تصاویر ضبط شده است . حجم ذخیره تصاویر بستگی به نوع و ظرفیت هارد دارد . هر چقدر هارد ظرفیت بیشتری داشته باشد ، مدت زمان بیشتری از تصاویر را می توان ذخیره کرد .
منبع تغذیه دوربین های مدار بسته : منبع تغذیه مقدار ولتاژ برق شهر را به 12 ولت تغییر می دهد که با این کار امکان تغذیه برق دوربین ها فراهم می شود .
سوییچ شبکه : سوییچ شبکه در واقع نقش انشعاب دهنده ی دوربین های مدار بسته را بر عهده دارد . سوییچ شبکه برای پیاده سازی مجموعه ای از دوربین های مدار بسته که حداقل از دو دوربین یا دوربین های بیشتر را شامل می شود ، مورد استفاده قرار میگیرد .
کابل شبکه : این کابل برای انتقال اطلاعات تصاویر از دوربین های مدار بسته تا دستگاه ان وی آر مورد استفاده قرار می گیرد .
کابل برق : این کابل وظیفه ی انتقال برق از منبع تغذیه تا دوربین های مدار بسته را بر عهده دارد . اگر دوربین های مدار بسته به صورت poe (برق در بستر شبکه) باشند ، دیگر نیازی به کابل برق نخواهد بود و همان کابل شبکه یه غیر از انتقال تصاویر ، نقش انتقال برق را نیز بر عهده دارد .
تفاوت دوربین مداربسته تحت شبکه با آنالوگ
دوربین مداربسته تحت شبک و آنالوگ در چند مورد زیر با هم تفاوت دارند.
کیفیت تصاویر ضبط شده
کیفیت تصاویر دوربین مداربسته ip بسیار بالاتر از کیفیت تصاویر دوربین مداربسته آنالوگ است. همچنین قابلیت زوم کردن در این دوربینها، راحتتر و بهتر از دوربینهای آنالوگ انجام میشود. دوربینهای مداربسته تحت شبکه زاویه بیشتر و دید وسیعتری را به کاربر میدهند.
رزولوشن تصاویر
دوربینهای آنالوگ به رزولوشن استاندارد 480*720 پیکسل پایبند هستند؛ این در حالی است که رزولوشن دوربینهای تحت شبکه میتواند 1920*2560 پیکسل باشد. این یعنی شما با داشتن دوربین مداربسته تحت شبکه میتوانید دسترسی و نظارت بر محدوده بزرگتری نسبت به دوربین مداربسته آنالوگ داشته باشید.
انتقال تصاویر
دوربین مداربسته آنالوگ انتقال تصاویر را با کمک کابل کوآکس انجام میدهد. البته این دوربینها علاوه بر کابل کوآکس قابلیت کار کردن با اتصال بیسیم را هم دارند، اما از رزولوشن آن کاسته میشود.
دوربین تحت شبکه هم با کابل کواکس و هم از طریق اتصال وایرلس انتقال تصاویر را انجام میدهد.
قابلیت PoE
یکی از فواید مهم دوربین ip که آن را از دوربین آنالوگ مجزا میکند، امکان برقرسانی به آن به کمک کابل Ethernet است. دوربین آنالوگ نمیتواند از طریق PoE برقرسانی شود.
امنیت
امنیت دوربین مداربسته آنالوگ بسیار پایین است؛ چون حافظه و دیگر متعلقات آن به راحتی دزدیده میشوند. اما دوربین ip امنیت بالایی دارد و انتقال تصاویر آن به صورت رمزنگاری شده انجام میشود.
هزینه
دوربین آنالوگ ارزانتر از دوربین ip است.
دوربین مداربسته تحت شبکه در کجا استفاده میشود؟
دوربین مداربسته ip در جاهای زیادی همچون اماکن زیر استفاده میشود و مناسب است.
- فروشگاههای خرده فروشی
- ادارات
- ساختمانهای دولتی
- سایتهای صنعتی
- بانکها
- تشکیلات نظامی
- کنترل ترافیک و عبور و مرور در خیابانها
سوالات متداول دوربین مداربسته تحت شبکه